תקן בנייה בגבס, עבודות גבס, לוחות ומחיצות גבס
בדיקת עבודות גבס היא בדיקה הכוללת את כל התקנים הקשורים לשימוש בגבס. בהמשך המאמר נרחיבס על מהם תקנים אלו. בדיקת עבודות הגבס בדירה חדשה או בית שעבר שיפוץ, הם חלק מתוך בדיקה לאיתור ליקויים במסגרת בדק בית – סל בדיקות שמטרתן להעריך את מצבו ההנדסי של בית או דירה. בדיקת הליקוים עוברת על כל מרכיבי הבנייה, החל מהתאמה למפרטי מכר ובדיקת הריצוף בדירה, דרך ליקויים בשלד חיצוני ובחיפוי החיצוני, ועד לבדיקה של תשתיות כגון חשמל, גז, צנרת וביוב.
בדיקת איכות עבודות גבס לפני התקנים החשובים
במהלך בדק בית אנו נבדוק את כל ההביטים של עבודות גבס, משני ההביטים המרכזיים: תקני האיכות של הגבס, ותקני הבנייה בגבס
1. איכות לוחות הגבס והתקן לאיכות מוצרי הגבס
כאשר גבס עומד בתקן ניתן לדעת בוודאות כי מדובר בחומר איכותי העומד בתקנים הנוגעים לבטיחות. בתחום הגבס יש לעיתים קורובת שימוש של קבלנים בחומרים זולים ולא מספיק איכותיים.
התקן המרכזי בתחום הגבס הוא 1490 – המבטיח את איכות מוצרי הגבס. תקן זה מדבר בעיקר על לוחות גבס, דקים אשר משמשים לבניית מחיצות או לחיפוי פנים של קירות ושל תקרות. הוא חל על רכיבי קונסטרוקציית הפלדה של השלד וכן על בורגי פלדה, המיועדים לחיבור הלוחות לקונסטרוקציה. בנוסף, התקן חל גם על חומרי שפכטל ועל סרט חיזוק המשמשים לאיחוי ולהחלקה של לוחות גבס. כדאי לבדוק עם איזה יצרן עובד קבלן השיפוצים שלכם. שתי החברות המרכזיות המייצרות ומשווקות מוצרי גבס בישראל הן אורבונד וטמבור. כל חומריהן הם בעלי תו תקן.
2. תקני הבנייה בגבס – עמידה בתקן עבודות הגבס
החלק השני של הבדיקה הוא עניין הבנייה בגבס והביצוע של עבודות הגבס בדירה או הבית הספציפיים: תקנים לבניית קירות, מחיצות או תקרות גבס.
התקן המרכזי כאן הוא תקן לבניית מחיצת גבס תקנית – תקן 1924 למחיצות לא פריקות.
עבודות גבס יכולות להיות כבדות ולא יציבות. לכן חשוב לבדוק כי השלד והקירות אליהם מחברים את לוחות הגבס הינם יציבים וחזקים מספיק. אי עמידה בתקן תקרת גבס או בתקן התקנת תקרת גבס – ייחשב בבדיקה שלנו לליקוי בנייה.